Ενέργεια: Σύμμαχος ή Εχθρός;


ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Έχει το νερό τη δύναμη να παράγει ενέργεια;
Θα έλεγε κάποιος με την πρώτη επαφή μαζί του. Αν το σκεφτείς καλύτερα όμως και σε βάθος θα δεις ότι η δύναμη του νερού είναι τεράστια αφού είναι ο φόβος και ο τρόμος των υποβρυχίων και των ανθρώπων που ασχολούνται με το υγρό στοιχείο.
Το νερό ως στάσιμο στοιχείο έχει δυναμική ενέργεια και ως κινητό μέσο κινητική.
Η πτώση και η ροή του νερού είναι μέρος ενός αέναου κύκλου. Ο ήλιος εξατμίζει το νερό επάνω από τους ωκεανούς, τους ποταμούς και τις λίμνες, Οι υδρατμοί αυτοί μεταφέρονται με τον άνεμο και συμπυκνώνονται σε σύννεφα πάνω στα βουνά λόγω του ψύχους και απελευθερώνονται από τα σύννεφα με μορφή βροχής ή χιονιού.
Το νερό επιστρέφει στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες και ο κύκλος συνεχώς ολοκληρώνεται. Η βαρύτητα αναγκάζει το νερό στους ποταμούς και τα ρέματα να κινηθεί από τις θέσεις υψηλού εδάφους προς τις θέσεις χαμηλού εδάφους. Η δύναμη της κίνησης του νερού μπορεί να είναι πολύ ισχυρή.
Η δύναμη του νερού θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας επειδή συνεχώς ανανεώνεται από το χιόνι και τις βροχοπτώσεις. Εφ’ όσον ο ήλιος λάμπει και οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, δεν θα στερηθούμε από τη προσφορά της.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το νερό έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για αιώνες. Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τους νερόμυλους για να αλέσουν το σιτάρι σε αλεύρι πριν από 2.000 χρόνια. Γύρω στα 1.800, αμερικανικά και ευρωπαϊκά εργοστάσια χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού για να δώσουν ενέργεια στα εργοστάσιά τους.
Ο υδραυλικός τροχός είναι μια απλή μηχανή. Το νερό διοχετεύεται μέσω σωληνώσεων συνήθως στους κάδους που έχει περιμετρικά η πτερωτή του νερόμυλου. Το βάρος του νερού αναγκάζει το τροχό να γυρίσει. Οι υδραυλικοί τροχοί μετατρέπουν την ενέργεια του κινούμενου νερού σε χρήσιμη ενέργεια για να αλέσουν το σιτάρι, για την κίνηση πριονιστηρίων ή στις αντλίες νερού.
Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τη δύναμη του νερού για να κινήσουν μπαρουτόμυλους κατά την επανάσταση του 1821 αλλά και αργότερα μέχρι να κατασκευαστούν τα σύγχρονα εργοστάσια μπαρούτης. Ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη της πατρίδας μας χρησιμοποιούνται οι νεροτριβιές για το πλύσιμο μεγάλων υφασμάτων (κουβέρτες, φλοκάτες, μοκέτες).

Προς το τέλος του 19ου αιώνα, η δύναμη του νερού χρησιμοποιήθηκε για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι πρώτες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν στον ποταμό Νιαγάρα το 1879.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων άρχισαν να είναι δημοφιλείς. Αυτά τα εργοστάσια μπορούσαν να παράγουν πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ότι τα υδροηλεκτρικά. Όταν η τιμή του πετρελαίου ανήλθε στα ύψη στη δεκαετία του ’70 οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται και πάλι για τη δύναμη του νερού. Σήμερα παράγουμε πιο φθηνή ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά απ’ ότι από τα θερμοηλεκτρικά (0,006 € η Kwh στο υδροηλεκτρικό απ’ ότι 0,053 € στο θερμοηλεκτρικό.)

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια όπου υπάρχουν φυσικοί καταρράχτες. Δεν είναι τυχαίο που τα πρώτα εργοστάσια κατασκευάστηκαν στον Νιαγάρα. Τα φράγματα, που παράγουν τεχνητούς καταρράκτες, είναι ο επόμενος καλύτερος τρόπος. Φράγματα κατασκευάζονται σε ποταμούς όπου η έκταση του εδάφους επιτρέπει τη δημιουργία μιας λίμνης ή μια δεξαμενής.
Δεν χρησιμοποιούνται όλα τα φράγματα για παραγωγή ενέργειας αλλά και για έλεγχο των πλημμύρων του ποταμού αλλά και για άρδευση των καλλιεργειών.

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σήμερα χρησιμοποιούν μοντέρνες μεθόδους παραγωγής ενέργειας ακριβώς όπως και τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα, πετρέλαιο ή πυρηνική ενέργεια. Η διαφορά είναι στο καύσιμο που χρησιμοποιείται, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από το νερό. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αποτελούνται από τρία μέρη:

  • Τη τεχνητή λίμνη όπου το νερό αποθηκεύεται.
  • Το φράγμα με τις πύλες που μπορούν ν’ ανοίξουν και να κλείσουν για να ελέγξουν τη ροή του νερού αλλά και την περίπτωση υπερχείλισης μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού μέχρι το εργοστάσιο.
  • Τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (θάλαμος ελέγχου, στρόβιλος, γεννήτρια, γραμμές μεταφοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική υπηρεσία, ΔΕΗ στην περίπτωση της Ελλάδας.)

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων είναι η δυνατότητά τους να αποθηκεύσουν ενέργεια αφού, το νερό σε μια τεχνητή λίμνη είναι αποθηκευμένη ενέργεια.
Το νερό μπορεί να αποθηκευτεί σε μια λίμνη και να απελευθερωθεί όποτε απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, μπορούν να μειώσουν την
παραγωγή ενέργειας.
Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν χρειαζόμαστε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, το εργοστάσιο μπορεί να δώσει και πάλι μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ & ΚΟΣΤΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πόση ηλεκτρική ενέργεια παίρνουμε από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια;
Ανάλογα με το ποσό των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του έτους. Συνολικά, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, που παράγει περίπου 25% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ενέργεια που παίρνουμε απ’ αυτά τα εργοστάσια είναι καθαρή ενέργεια, αλλά προκαλεί αλλαγές στο περιβάλλον.
Με την κατασκευή φραγμάτων αλλάζει συνολικά το περιβάλλον μιας περιοχής. Πολλοί ευαίσθητοι οργανισμοί ενοχλούνται με καταστροφικά γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Αγροκτήματα, δρόμοι, και μερικές φορές ολόκληρες πόλεις πρέπει να μετακινηθούν όταν χτίζεται ένα φράγμα, επειδή η τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί θα πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις ξηράς.
Στη θετική πλευρά, το τρεχούμενο νερό είναι μια καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Επιπλέον, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν εκπέμπουν οποιουσδήποτε ρύπους επειδή δεν καίνε κανένα καύσιμο. Υπάρχουν και άλλα οφέλη: τα φράγματα μπορούν να ελέγξουν το νερό του ποταμού ώστε να μην γίνονται πλημμύρες και στις τεχνητές λίμνες κατασκευάζονται εγκαταστάσεις κωπηλασίας, κολύμβησης και ιχθυοκαλλιεργειών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Μαζί με 3 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: