Εκπαιδευτική εξόρμηση στο Εθνικό Πάρκο Γαλλικού-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα (Δευτέρα 22 Νοεμβρίου)


Η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες, οι αλμυρόβαλτοι, τα εύφορα χωράφια και η θάλασσα παρέχουν καταφύγιο για την επιβίωση εκατοντάδων ειδών ζώων και φυτών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την ευημερία για τους ανθρώπους που την κατοικούν.


Η περιοχή προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ για τους υγροτόπους, ενώ παράλληλα ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Το καθεστώς προστασίας ήρθε κυρίως ως αναγνώριση της μεγάλης ορνιθολογικής αξίας της περιοχής (έχουν καταγραφεί 278 είδη πουλιών, δηλαδή σχεδόν το 63% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα) χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι οικότοποι και τα υπόλοιπα είδη χλωρίδας και πανίδας είναι μικρότερης σημασίας.
Τα όρια του Εθνικού Πάρκου ξεκινούν στο Καλοχώρι, σε απόσταση αναπνοής -μόλις δέκα λεπτά- από τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας έτσι μοναδικές δυνατότητες αναψυχής και επαφής με τη φύση στους κατοίκους του αστικού κέντρου.
Ιστοσελίδα: http://www.axiosdelta.gr/

Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα προσφέρεται για δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης μπορούν να την επισκεφθούν για να μάθουν για τις αξίες των υγροτόπων, τα είδη των ζώων και των φυτών που ζουν σε αυτή, τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Πάνω από όλα, στόχος είναι να αποκτήσουν μία αυθεντική εμπειρία επαφής με τη φύση και μία βιωματική σχέση με τον υγρότοπο.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗΣ


Στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, κοντά στις εκβολές του Αλιάκμονα, βρίσκεται το παρατηρητήριο πουλιών της περιοχής. Από το παρατηρητήριο τα παιδιά μπορούν να έχουν μία πανοραμική θέα του υγροτόπου και να παρατηρήσουν με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια τα σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας που φιλοξενούνται εκεί. Δίπλα από το παρατηρητήριο ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στον υγρότοπο, όπου μπορούν οι μαθητές να χαρούν από κοντά τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Η διαδρομή αυτή προτείνεται για μαθητές όλων των ηλικιών.

Πρόγραμμα επίσκεψης

9.15 π.μ: Άφιξη στη Νέα Αγαθούπολη.

Παρατηρητήριο πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη

 

Στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης οι μαθητές μπορούν:

►  να ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή και να παρατηρήσουν την ορνιθοπανίδα μέσα στις λίμνες που βρίσκονται δυτικά του Δέλτα του Αλιάκμονα με τον εξοπλισμό του Φορέα από το πέτρινο παρατηρητήριο που είναι ένα από τα ομορφότερα παρατηρητήρια στην Ελλάδα

►  να περπατήσουν στο μονοπάτι που οδηγεί κοντά στις λίμνες και να γνωρίσουν τη χαρακτηριστική υγροτοπική χλωρίδα

►  να γνωρίσουν τον κόσμο των εντόμων και να γίνουν μικροί επιστήμονες με τη βοήθεια επιστημονικών εργαλείων (μικροσκόπια και στερεοσκόπια- πρόγραμμα Μικρόκοσμος).

Αναχώρηση: 12.30-12.45 μ.μ

Επιπλέον πληροφορίες

Πριν αναχωρήσετε για την επίσκεψή σας στον υγρότοπο είναι σημαντικό να διαβάσετε τις παρακάτω οδηγίες:

– Ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή είναι 40.

– Τα παιδιά πρέπει να είναι ντυμένα κατάλληλα (ανάλογα με την εποχή που πραγματοποιείται η επίσκεψη), και να φοράνε αθλητικά παπούτσια, να έχουν μαζί τους καπέλα (σε περίπτωση που έχει ήλιο) και ένα μπουκαλάκι νερό.

– Επίσης, εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε το ταμείο του Φορέα Διαχείρισης, μπορείτε να προσφέρετε ένα χρηματικό ποσό- συνηθίζεται 1 ευρώ το άτομο, χωρίς να είναι βέβαια υποχρεωτικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Μαζί με 3 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: