ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


Την Τετάρτη 20-10 η Β΄ και η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Αυτό βρίσκεται στο παλιό αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), στην οδό 26ης Οκτωβρίου 49 (δίπλα στο ΦΙΞ).

Τα παιδιά άκουσαν με τη μορφή παραμυθιού την ιστορία του νερού στη Θεσσαλονίκη. Είχαν την ευκαιρία να δουν τους πρώτους πήλινους αγωγούς του δικτύου ύδρευσης της αρχαίας πόλης, το οποίο  κατασκευάστηκε από τον ιδρυτή της, τον Κάσσανδρο. Οι μαθητές έμαθαν ότι τότε η πόλη υδρευόταν από τρεις πηγές, από το Χορτιάτη,  το Ρετζίκι και τη Σταυρούπολη. Σήμερα η πόλη παίρνει μεγάλες ποσότητες νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα και τις πηγές Αραβησσού Πέλλας.

Ακόμα τα παιδιά πληροφορήθηκαν ότι τα αστικά λύματα μεταφέρονται απο τους αποχετευτικούς αγωγούς σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Εκεί τα λύματα καθαρίζονται και στη συνέχεια ρίχνονται στη θάλασσα.

Οι τάξεις ξεναγήθηκαν στους χώρους του παλιού αντλιοστάσιου και είδαν τους παλιούς μεταλλικούς αγωγούς νερού του δικτύου ύδρευσης και τις παλιές ατμομηχανές πριν αντικατασταθούν από καινούριες  ηλεκτροκίνητες μηχανές.

Στην αυλή του Μουσείου οι μαθητές χειρίστηκαν τις παλιές χειροκίνητες υδραντλίες (τουλούμπες κτλ.)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάλαβαν, ότι για να φτάσει το πολύτιμο νεράκι στη βρύση του σπιτιού μας, χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα!

(από κ. Ολυμπία Χρυσοχόου)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Μαζί με 3 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: